Малки тайни за здрава коса

Косата е твоето тайно оръжие, с което впечатляваш околните. Една съвсем лека промяна на прическата може да промени цялостната ти визия до неузнаваемост. Права или къдрава? Дълга или къса? Без значение какъв тип е косата ти, най-важно за нея е да бъде здрава и блестяща.

Виж нашите съвети за грижа за косата, които ще ти помогнат да запазиш нейната жизненост и красота.

По-рядко миене
Прекалено честото мие на косата може да намали количеството на естествените масла в косъма и да доведе до загуба на блясъка. Избягвай да миеш косата си всеки ден. Ако имаш възможност, опитай се да разредиш миенията през 3 или 4 дни.

Подходяща козметика
Продуктите, които използваш, са изключително важна стъпка по пътя към красивата коса. Например, ако имаш тънка коса, трябва да избягваш прекалено агресивните шампоани, защото те могат да нанесат много вреди на косата и скалпа ти. Често появата на пърхот се дължи именно на неправилния избор на козметика. Сухата и увредена коса на свой ред се нуждае от голяма доза хидратация. За това ние препоръчваме употребата на продукти, които не съдържат силикони и сулфати. Боядисаната коса се нуждае от малко по-специална грижа, затова е хубаво да заложиш на специализирани продукти, които ще удължат наситеността на цвета за по-дълго.

Хидратация
Не забравяй маската за коса. Опитвай се поне веднъж седмично да слагаш маска на косата си. Това ще реши проблема със заплитането и накъсването на краищата. Също както при избора на шампоан и тук е важно да се съобразиш с нуждите на твоята коса. Маската можеш да закупиш или да приготвиш сам в домашни условия. Някои от нашите любими домашни рецепти за маски включват кокосово масло, зехтин и авокадо.

Висококачесвени уреди
Ако ежедневно използваш уреди за оформяне на коса, от огромно значение е да избереш продукти, направени от висококачествени материали, които няма да навредят на косата ти. Устройствата от по-нисък клас са изработени от метал, който не се нагрява равномерно във всички области и може да доведе до изгаряне на косата. Нашият съвет е да избереш преса или маша с керамични плочки, които ще се нагряват бързо и равномерно, като по този начин ще предодвратят изгарянето на косата. Освен това те отделят отрицателни йони, които изглаждат и придават блясък на косата.

Подстригване
За да поддържаш здравето на косата си, трябва периодично да я освежаваш във фризьорския салон. Нямаме предвид да намалиш значително дължината ѝ, а просто да подстригваш връхчетата на косата си, тъй като те могат да доведат до накъсване на целия косъм. Специалистите препоръчват подстригването на косата да се прави веднъж на 2-3 месеца.