Сешоари за различните типове коси

Как да изберем сешоар спрямо типа коса?

Знаеш ли, че типът на косата ти определя какъв сешоар да използваш?

Качественото, издръжливо и заедно с това - здравословно стилизиране на косата и постигането на така желаната "все едно излизаш от топ-клас салон" визия  може да се окаже трудна задача.
На всички ни се е случвало да ползваме качествена козметика за косата, но крайните резултати след стилизирането да са далеч от "уау" и в най-добрия случай да са просто задоволителни. Често причината за това е, че използваш неправилния сешоар за твоя тип коса или просто некачествен уред, който е редно да смениш, ако искаш "онази уау" визия.

Но какъв да избереш, за да си сигурна, че ще ти даде оптимални резултати? Ние ще помогнем с удоволствие!

Ключът към постигането на максимални резултати в стайлинга и топ-състоянието на косите е в комбинацията от използваните уреди, инструменти и правилните продукти за грижа и стайлинг.
Сешоарът е едно от най-важните неща, на които искаш да обърнеш внимание. Изборът на посредствен уред или неправилният модел за твоя тип коса може не само да не ти даде желаните резултати, но дори да нанесе сериозни поражения на косата и скалпа, които и най-качествената козметика ще възстанови трудно и след доста време. Това може да е доста изнервящо (а и скъпо) и напълно да обезсмисли иначе качествената грижа, която полагаш за косата, която обичаш.

Нашата препоръка е винаги да се избира най-подходящия сешоар спрямо типа коси. Изборът на сешоар се обуславя първо от типа коса, а след това от бюджет, дизайн и т.н. Виж нашите препоръки спрямо типовете коси по-долу, за да направиш информиран избор за твоя нов сешоар, който ще те радва дълги години:

Фини коси (и/или накъсващи се)
Това е най-взискателният тип коса към сешоара. Ако твоята коса е такава, избирай внимателно сешоара си. При тези коси важното е да ги стилизираш със средно гореща въздушна струя и умерена сила на потока. Изключително полезни за този тип коси са най-новите технологии във високия клас сешоари, като инфрачервена топлина и постоянен контрол на температурата в реално време. Такъв клас сешоар ще суши в дълбочина, без да "сварява" водата в косъма, което го уврежда допълнително. Именно тези технологии позволяват изключително висока ефективност на сушене без да е нужна мощна въздушна струя, която допълнително ще заплита фините коси. Ако работиш за "права визия" с кръгла четка, не забравяй да държиш накрайника на сешоара на поне 4-5см от косата си. Сешоарът от най-висок клас ще ти даде едновременно бързина и здравословност на изсушаването, а косата ти ще бъде жизнена, бляскава и естествено-подвижна.

Най-добри резултати при фините коси ще ти даде Bio Ionic Smart-X с неговите най-модерни технологии и постоянен контрол на температурата (100 пъти в секунда). Той дава и най-високата ефектнивност при по-лек въздушен поток, която сме виждали в професионален сешоар. Ако пък търсиш по-бюджето, но наистина качествено решение, то грабни Bio Ionic Gold Pro Speed Dryer и не преминавай средната му степен на контрола на топлината - ще го обикнеш, гарантираме.

Нормални коси
Този тип коси отлично понасят по-висока температура на сушене и по-мощна въздушна струя. За тях вече спокойно можеш да ползваш по-мощен уред, като на практика, всеки качествен сешоар ще ти свърши работа (казахме качествен, нали). Правилото за 4-5 см разстояние между накрайника на сешоара и косата важи и тук - не го пропускай.

При този тип коси горещо препоръчваме професионален сешоар с мощен йонизатор (стриймър на отрицателно заредени йони) и изключително полезната "инфрачервена топлина". Анионите "вкарват" микро водни капчици в дълбочина на косъма и запазват ценната хидратация, която сушенето без тази технология гарантирано ще отнеме. Отделно от това, отрицателно заредените йони помагат на по-плътното притваряне на кутикула, което ти дава повече блясък и други полезни неща. Инфрачервената топлина суши в дълбочина на косъма, без значение от въздушната струя и без да претоварва термично косъма, като драстично съкращава времето за изсушаване.

Отлични резултати при този тип коси ще ти дадат всички сешоари, които ще намериш при нас в Look Perfect, но нашите фаворити за нормалните коси са флагманът на бранда Bio Ionic Smart-X и Bio Ionic 10x UltraLight Speed Dryer

Плътни, чупливи и къдрави коси с твърд косъм
Този тип коси буквално изискват по-висока температура на сушене и по-мощна въздушна струя за качествени и трайни резултати. При тях препоръчваме да използваш мощен и максимално ефективен сешоар, на най-горещата степен и с най-мощната въздушна струя. Използването на качествен, професионален сешоар при този тип коси е от изключителна важност за хидратацията, трайността на прическата, блясъкът и цялостното им здраве.
Изсушаването на плътните коси определено отнема време и усилия. Тук йонизаторът е задължителна опция и ако твоята коса е от такъв тип, нашата препоръка е да пропускаш всички уреди, които нямат тази "екстра", защото плътните и порьозни коси са винаги жадни за хидратация. Без анионната технология този тип коси ще остават буквално "сламено сухи" след всяко по-агресивно термично стилизиране. А при по-продължителна работа със сешоара в корените, скалпът също ще се дехидратира сериозно. Тялото ти ще реагира на това, произвеждайки повече себум и ще влезеш в друг омагьосан кръг (мазен скалп и корен, сухи дължини и краища).

Другата задължителна опция за този тип коси, според нас, е инфрачервената топлина с прецизен контрол. Благодарение на нея косъмът ще се изсушава едновременно в дълбочина и повърхностно, без да се прегрява ненужно, а ти ще спестиш много време и усилия. И това спестяване ще те радва при всяко изсушаване (сметни само колко време ще спестиш в рамките на 1 год.). 
Теглото на сешоара също е от значение при по-дългите изсушавания. Избери по-лек уред - така няма да се умориш, докато изсушиш цялата тази грива.
И накрайникът на сешоара се движи отново на 4-5 см от косата и четката - помниш, нали?

Bonus tip специално за чупливите и къдрави коси:
За поддържане на естествената текстура и дефиниране на къдриците използвай по-висока температура и по-слаб въздушен поток.

Отлични резултати при този тип коси ще ти дадат: Bio Ionic Smart-X, Bio Ionic 10x UltraLight Speed Dryer и Bio Ionic Graphene MX Dryer

Ето още няколко бонус съвета от професионалните стилисти на Look Perfect:

Наелектризираща се коса, която просто обича да се разхвърчава:
Най-лесният начин за справяне с наелектризиращите се коси е изсушаването със струя студен въздух. След като косата е подсушена и стилизирана с топла струя, използването на студената струя за финал елиминира този неприятен ефект. Сешоарите с минерални комплекси и/или Турмалин също се справят добре с този "ефект".

Максимален блясък: 
Ако си shine-freak, то ти най-добре ползвай само сешоар с мощен йон стриймър. Отрицателните йони (аниони) ще спомогнат за по-здрава, гладка и по-блестяща коса, а когато е вече изсушена, можеш да използваш опцията "студен въздух", за да изгладиш максимално косъма (& thank us later).

И на последно място, но не и по значение - винаги използвай качествен, термозащитен спрей или стилизанти с термозащита. Това е много, много важно. Ако си нямаш такъв, ето ти един от Alterna, който гарантирано ще ти хареса.

До скоро четене и с пожелания за много бляскави, здрави и, абе, уау-коси.

Ние, от LP

← Предишни Следващи →
Свързани статии
  1. How to choose the right blowdryer - Look Perfect Blog
    Грижа за косата
    Важните неща, които е добре да знаеш, когато избираш сешоар
    Публикувано: 12 март 2023

    Имаш нужда от нов сешоар? Ето какво трябва да знаеш, за да не го избираш само по красота.

    Инвестицията в качествен сешоар е едно от най-хубавите и полезни неща, което можеш да направиш за косата си. Тази покупка винаги се оправдава - косата е здрава, красива и хидратирана, а прическата - дълготрайна. Често, обаче, забелязваме, че хората избират сешоарите си само по цвят, дизайн и от време на време - по мощност. Това може и да е сладко, но не работи добре за теб.

    По-долу сме ти описали най-важните неща, на които да обърнеш внимание, когато избираш своя нов сешоар, за да ти дава прекрасни резултати и поводи за усмивки всеки път, когато го ползваш.

    Мощност
    Чували сме

    Виж повече