Важните неща, които е добре да знаеш, когато избираш сешоар

How to choose the right blowdryer - Look Perfect Blog

Имаш нужда от нов сешоар? Ето какво трябва да знаеш, за да не го избираш само по красота.

Инвестицията в качествен сешоар е едно от най-хубавите и полезни неща, което можеш да направиш за косата си. Тази покупка винаги се оправдава - косата е здрава, красива и хидратирана, а прическата - дълготрайна. Често, обаче, забелязваме, че хората избират сешоарите си само по цвят, дизайн и от време на време - по мощност. Това може и да е сладко, но не работи добре за теб.

По-долу сме ти описали най-важните неща, на които да обърнеш внимание, когато избираш своя нов сешоар, за да ти дава прекрасни резултати и поводи за усмивки всеки път, когато го ползваш.

Мощност
Чували сме много пъти този мит, че колкото по-мощен е сешоарът (разбирай - колкото повече ватове са посочени на опаковката), толкова по-хубав е той... защото скъсява времето за изсушаване и продължителното излагане на косата на топлина, която би я дехидратирала. Ей тук извъртаме очи към тавана. Едва ли има нещо, с което да сме по-несъгласни. Все пак не си купуваш калорифер за зимната градина, а ценен инструмент за косата, която обичаш. Особено грешно и дори опасно вредно е твърдението, че "по-добре я нагрявай много силно, но за по-кратко". При достигането на температури над 100°С във вътрешността на косъма, водата в него завира и си сменя агрегатното състояние, преминавайки от течно - в газообразно, т.е. - в пара. В резултат на това - тя се разширява, а това повишава налягането, след което прекомерното налягане разцепва косъма по дължина, което е непоправимо. А в косъма имаш едни >80% вода.

С навлизането на новите технологии, максималната мощност вече не е задължително условие, нито е сериозен (камо ли пък единствен) критерий за качествен сешоар. Иновациите, внедрени в средния и висок клас сешоари, работят отлично и постигат завидни резултати при значително по-ниски температури и мощности. Във високия клас уреди, например, интелигентни сензори коригират работата на сешоара десетки (а някои - и стотици) пъти в секунда и не допускат прегряването и увреждането на косъма. Друга интересна технология е подпомагането на изсушаването с инфрачервена топлина, която консумира малко енергия, но има висока ефектнивност (а от там и по-малко ватове на опаковката). С други думи - виждали сме много мощни сешоари, които са просто умалени калорифери и оставят косата суха, дехидратирана и безжизнена, както и сме виждали не толкова мощни, които оставят изключително здрави, красиви, блестящи и жизнени коси след стилизиране.

Но, да се върнем на мощността - като бегъл ориентир, посочваме препоръчителните мощности спрямо типа коса:
- 1200-1450W, ако си с фина коса
- 1450-1650W ако си с нормална коса
- 1650-2000W - ако си с плътна и по-твърда грива
Не сме видяли никакви предимства в сешоарите над 2000W, освен, че ще плащаш повече за ток и лятото ще искаш да избягаш от стаята 5-10 мин. след пускането на сешоара или ще изнасилиш климатика да охлажда.

Най-важните технологии, които искаш новият ти сешоар да има, като започваме от безобидните и минаваме към по-сериозните, важни и свежи неща, които можеш да имаш през 2023-та:

  • Cool shot или бутон за хладен въздух. За щастие, това е почти масова функция дори в най-ниския клас, но сме изненадани да видим, че все още се произвеждат сешоари без тази опция. Бихме казали, че това трябва да се криминализира. Най-ценното при нея, е че няколко "хладни шота" след изсушаване ще засилят блясъка и ще премахнат разхвърчаването (frizz) или наелектризирането, ако ти харесва повече.
  • DC Brushless motor (правотоков, безчетков двигател). Абе, няма смисъл да го обясняваме тук, но гледай следващият ти сешоар да е с такъв двигател. Ако има такъв, гарантирано ще го пише на кутията или в описанието на уреда. Много по-надежден е, ще бъде с теб до края на света и няма да ти изневерява със забежки към сервизите, а в допълнение, може да се контролира много по-прецизно.
  • Йон стриймър. Но мощен такъв, а не поставен само за надписа на уреда. Не можем да подчертаем достатъчно силно колко полезно нещо са отрицалните йони за здравето! Аниионите микронизират водните капки и те проникват в косъма, доставяйки допълнителна хидратация и копринена мекота. Анионите също така спомагат за по-доброто притваряне на кутикула, а това защитава кортекса (вътрешността на косъма) от увреждане и загуба на ценни вещества.  Именно отрицателните йони премахват статичното електричество в косата и подсилват блясъка. Още по-добре е, когато анионите са от естествен източник. Качествените уреди използват специални, минерални комплекси за целта (като Vulcanic Mineral Complex при Bio Ionic)
  • "Далечна инфрачервена топлина" (Far infrared heat или просто FIR) - друга супер добра и хитова технология, която ще ти е много полезна. Ние я обожаваме. Можем да изпишем няколко страници за нея в микрометри, дължина на вълната и т.н., но тук ще ти дадем само най-важното. FiR прониква в дълбочина на косъма и го суши отвътре - навън, без да го прегрява. Освен това, FiR се използва широко в медицината заради способността да регенерира клетките. Докато обикновените сешоари използват единствено и само нагревател и електромотор, чрез които просто разпръскват топлина по повърхността на косъма, просто изпарявайки от там водата, наистина качествените уреди комбинират FiR, която работи в тандем с класическите нагреватели. Така косата се изсушава едновременно - отвътре - навън и по повърхността, като едновременно се регенерира, а нивата на хидратация се запазват по-добре. Друга много съществена полза за теб е уникалната способност на FiR да намалява загубата на коса при мъже и жени (това е широко известен факт в дерматологията). Някои сешоари (като Bio Ionic, например) могат да променят параметрите на FiR по време на работа, за да предотвратят дори минималното увреждане на косъма. Така косата и скалпът са постоянно защитени от прекомерна топлина. Абе, когато веднъж опиташ сешоар с FiR, ще си "wow", "woooow" - много по-бързо се изсушаваш, а косата е изключително жива, блестяща и по-здрава. И прическата издържа много по-дълго.
  • Мониторинг и автоматичен контрол на температурата. Тези сешоари са оборудвани с температурни сензори тук-и-там и позволяват на уреда да поддържа изключително постоянна температура на въздушния поток, за да ти даде едно качествено изсушаване от корена до краищата. Такъв сешоар обикновено си (само)настройва параметрите на нагревателите до няколко хиляди пъти по време на едно изсушаване. Много полезна опция както за професионални стилисти, така и за домашна употреба, която гарантира здрава, бляскава коса, с равномерно изсушаване.
  • Smart сешоарите (умниците им казваме). Това е най-новото и най-доброто в индустрията и се среща в най-високия клас професионални сешоари. Те комбинират освен технологиите от по-горе и микропроцесорно управление, което разчита на армия от сензори за температура, разстояние до косата (proximity sensors), сила на въздушния поток и какво ли още не. Някои от тях дори имат подвижни нагреватели, които се отдръпват навътре в корпуса, ако приближиш прекалено сешоара до косата и безстепенен контрол на нагревателите. Както се казва - скоро и кафе ще ти поднесат. Та, SMART класът сешоари са способни да се пренастройват до 100 пъти в секунда (!)
    Ако бюджетът ти позволява, ние гласуваме с две ръце и поне два крака за инвестиция в такъв уред. Раждаш се, направо. Не само, че Smart сешоарите наистина "знаят" какво е най-добре за косата ти, ами освен всичко останало са малки, леки, удобни, красиви и... направо секси. А косата е супер след работа с тях. Ама наистина супер и несравнима с нищо друго. След изсушаване с такъв сешоар, можеш да видиш истинската сила на качествената козметика и ще видиш косата си супер красива. Трудно се обяснява това усещане с думи.

А в зависимост от бранда и щедростта на производителя, можеш да "намажеш" и с някоя и друга допълнителна екстра, като хитовият в момента Graphene (Графен). Не ти говори нищо? Няма драма - достатъчно е да знаеш, че това е компонент, който го откриха през 2010-та в Англия и получиха Нобелова награда за него - най-здравият компонент, откриван откакто свят светува, "само" 200 пъти по-здрав от стоманата, по-лек от хартията, най-добрият проводник на топлина и се състои изцяло от въглеродни атоми, подредени по крейзи начин. Някои от най-добрите сешоари на планетата в днешни дни са направени с това чудо и тежат една идея повече от мобилния ти телефон, представи си... голям кеф. И можеш да целиш половинката с него, ако много те ядоса, без да счупиш сешоара.

А ако пътуваш често, грабни по-малък и лек сешоар, освен ако няма кой да разнася багажа насам-натам. 

Както виждаш, нещата далеч не опират само до мощност, а са една идея по-къдрави :) Надяваме се, че сме успели да ти помогнем да си избереш сешоар, с който ще качиш красотата си на следващото стъпало.

И ако все още не ти идва да си резнеш вените след толкова много четене, можеш да метнеш едно око на сешоарите, които сме подбрали за теб в Look Perfect. Лично сме тествали обстойно всеки един (при всеки тип коси) и тези сме одобрили (а доста други отпаднаха), така че и със затворени очи да натиснеш бутона "Вземи", няма да съжаляваш.

Ако ти е допаднала тази статия, ние, разбира се, нямаме нищо против да я споделяш тук-там, но ако ще я копираш, молим те, да ни посочиш, като автори. Създаването на качествено съдържание отнема дълги часове, а при нас то е само авторско и си ценим колегите.

Ние, от LP

← Предишни Следващи →
Свързани статии
  1. Как да изберем сешоар спрямо типа коса?
    Грижа за косата
    Сешоари за различните типове коси
    Публикувано: 12 март 2023

    Знаеш ли, че типът на косата ти определя какъв сешоар да използваш?

    Качественото, издръжливо и заедно с това - здравословно стилизиране на косата и постигането на така желаната "все едно излизаш от топ-клас салон" визия  може да се окаже трудна задача.
    На всички ни се е случвало да ползваме качествена козметика за косата, но крайните резултати след стилизирането да са далеч от "уау" и в най-добрия случай да са просто задоволителни. Често причината за това е, че използваш неправилния сешоар за твоя тип коса или просто некачествен уред, който е редно да смениш, ако искаш "онази уау" визия.

    Но какъв да избереш, за да си сигурна, че ще ти даде оптимални резултати? Ние ще помогнем с удоволствие!

    Ключът към постигането на максимални резултати

    Виж повече